2410 251920, 6985 748673

Η ισπανική γλώσσα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΓΙΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤOY

Η Καστεγιάνικη γλώσσα, η οποία από τον 15ο αιώνα και εξής κατάφερε να υπερισχύσει έναντι των υπόλοιπων γλωσσών και διαλέκτων στην Ισπανία, χάρις στη μεγαλύτερη φωνητική ομοιογένεια και τη συντακτική απλότητα που τη χαρακτηρίζει, θεωρείται πλέον ως η επίσημη ισπανική γλώσσα. Έχει τις ρίζες της στη νεολατινική, και έχει διατηρήσει μία αρχαϊκή δομή, εξαιτίας της περιθωριοποίησης της Ιβηρικής Χερσονήσου. Από τη Λατινική προέρχονται η γραμματική δομή και μεγάλο μέρος του λεξιλογίου˙ ωστόσο η Ισπανική περιέχει και δάνεια από άλλες γλώσσες, όπως είναι η Αραβική, από την οποία, κατά την περίοδο της αραβικής κατοχής της Ισπανίας, εισήλθαν στην Ισπανική πολλές λέξεις, κυρίως τοπωνύμια, αλλά και τα τοπικά ιδιώματα των αυτοχθόνων της Λατινικής Αμερικής, δάνεια, τα οποία κατόρθωσαν να επιβιώσουν, παρά τις επίμονες προσπάθειες των ισπανών αποικιοκρατών να τα εξαλείψουν.

Μετά το τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο, άρχισε μια περίοδος γλωσσικού πλουραλισμού. Το νέο ισπανικό σύνταγμα αναγνώρισε τον επίσημο χαρακτήρα όλων των ισπανικών διαλέκτων (catalán, gallego, euskera),και εξασφάλισε την διδασκαλία τους στα σχολεία των περιοχών, όπου αυτές μιλιούνταν.

Σήμερα η Ισπανική, με τις ποικίλες διαλέκτους και τα ιδιώματά της, αποτέλεσμα μακραίωνης ιστορίας και ανάμειξης πολλών λαών και πολιτισμών, αποτελεί τη μητρική γλώσσα 450 εκ. ανθρώπων περίπου, μιλιέται σε 21 χώρες και σε 4 ηπείρους και είναι η επίσημη γλώσσα της Ισπανίας, πολλών χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής, της Γουινέας του Ισημερινού καθώς και ενός μέρους της Βόρειας Αφρικής. Η Ισπανική θεωρείται επίσης η δεύτερη επίσημη γλώσσα μετά την Αγγλική σε αρκετές Πολιτείες των Η.Π.Α (Καλιφόρνια, Αριζόνα, Τέξας, Φλοριντα κ.α.), με αποτέλεσμα να διδάσκεται στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και να υπάρχουν πολλά ισπανόφωνα πανεπιστήμια.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ

Τα τελευταία χρόνια η Ισπανική κερδίζει βαθμιαία έδαφος και σε άλλες χώρες και τείνει να εξελιχτεί σε μια από τις σημαντικότερες γλώσσες στον κόσμο τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ισπανία τα τελευταία 50 χρόνια έχει κάνει μεγάλες προόδους σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στην οικονομία με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιομηχανικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, τη βελτίωση στον τομέα των υπηρεσιών και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει.

Στη οικονομική πρόοδο της χώρας συνέβαλε καθοριστικά και η ανάπτυξη του τουρισμού. Ο τουρισμός έχει φέρει σε επαφή τον υπόλοιπο κόσμο με αυτή τη μεσογειακή χώρα, το ωραίο κλιμα, τις παραλίες, την ιστορία και τους καλλιτεχνικούς της θησαυρούς. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

Ο αθλητισμός και κυρίως το θεαματικότατο ποδόσφαιρο με τις ισπανικές και λατινοαμερικάνικες ομάδες, τους ποδοσφαιριστές που θεωρούνται μάγοι στο είδος τους είναι ένα στοιχείο, που κάνει τα βλέμματα πολλών εκατομμυρίων φιλάθλων να στρέγονται πορς τις ισπανόφωνες χώρες.

Πολύ σημαντική είναι η πολιτιστική κληρονομιά αυτών των χωρών. Από τη μία εως την άλλη άκρη της Ισπανίας, από την αρχή ως το τέλος του έτους, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει και να λάβει μέρος σε μια πληθώρα εθνικών, θρησκευτικών, και τοπικών εορτών και να γίνει μάρτυρας αυτού του καλά διατηρούμενου πολιτιστικού πλούτου. Ποιος άραγε δεν έχει ακούσει για τις ταυρομαχίες που γίνονται σε πολλές πόλεις, τον παραδοσιακό εορτασμό του Πάσχα στην Ανδαλουσία, τις Fallas στην Βαλένθια καθώς και τις γιορτές των ισπανόφωνων χωρών που ανάγονται σε αρχαιότατες θρησκευτικές και λατρευτικές εκδηλώσεις.

Πλουσιότατη είναι η καλλιτεχνική κληρονομιά της Ισπανίας η οποία προέρχεται από όλες τις περιόδους της πολυτάραχης ισπανικής ιστορίας. Περιλαμβάνει τα μνημεία της προκολομβιανών πολιτισμών Αμερικής (των Μάγια, Αζτέκων και Ίνκας), τα μνημεία της ρωμαϊκής, της γοτθικής, της αραβικής και της αναγεννησιακής περιόδου της ισπανικής ιστορίας, όπως είναι οι πίνακες των ζωγράφων ElGreco, Velázquez, Goya, Picasso, Dalí, Miró κ.α, και μνημεία όπως η SagradaFamilia του Gaudí, τα ανάκτορα της Alhambra, η Giralda κ.α, και τα αριστουργήματα της ισπανικής λογοτεχνίας (έργα των συγγραφέων Cervantes, Federico García Lorca, Gabriel García Márquez, Pablo Neruda και άλλων πολλών).

Εντυπωσιακοί είναι τέλος οι μουσικοί ρυθμοί και οι χοροί της Ισπανίας που συνδυάζουν τη μελαγχολία, το πάθος και τον αισθησιασμό.

Όλα αυτά αποτελούν λόγους ξεχωριστούς για να γνωρίσουμε και να κάνουμε κτήμα μας έστω ένα μικρό μέρος της κουλτούρας αυτής, ξεκινώντας βέβαια από την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας.

Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Τα τελευταία 20 χρόνια, αν και κάπως καθυστερημένα, ήλθε η καθιέρωση της Ισπανικής και στη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύεται από τη δημιουργία τμημάτων Ισπανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων (η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε συμμετοχές υποψηφίων, αναλογικά με τον πληθυσμό της) στις εξετάσεις για την απόκτηση των διπλωμάτων Ισπανικής ως Ξένης Γλώσσας (DELE), που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ισπανίας και διεξάγει το Instituto Cervantes σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα οι εξετάσεις αυτές γίνονται κυρίως δύο φορές το χρόνο, το Μάιο και το Νοέμβριο και τα αντίστοιχα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος. Επιπλέον, από το 2006 η ισπανική γλώσσα αποτέλεσε μάθημα επιλογής σε διάφορα δημόσια σχολεία της Ελλάδας ενώ στις αρχές του 2008 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ανακοίνωσε την καθιέρωση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τα Ισπανικά.

ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ DELE ΚΑΙ ΚΠΓ

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις για τις εξετάσεις που οδηγούν στην απόκτηση των διπλωμάτων του INSTITUTO CERVANTES και του ΚΠΓ. Ο μόνος περιορισμός αφορά την ηλικία στο Diploma Superior, ο υποψήφιος του οποίου πρέπει να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Οι εξετάσεις όλων των επιπέδων αποτελούνται από τα εξής μέρη: κατανόηση κειμένων, γραπτή έκφραση, ακουστική κατανόηση και προφορικά.. Όσον αφορά τη βαθμολόγηση, η βάση είναι 60% για τις εξεταστικές δοκιμασίες του διπλωμάτων του INSTITUTO CERVANTES (η νέα αυτή βάση ισχύει από τις εξετάσεις του Νοεμβρίου 2013) και 60% για το ΚΠΓ.  Τέλος, υπάρχουν δύο βασκές ιεξεταστικές περίοδοι που διοργανώνονται από τους αρμόδιους φορείς με διαφορά συνήθως μιας εβδομάδας. Η πρώτη περίοδος διεξάγεται τον Μάϊο και η δεύτερη τον Νοέμβριο. Ωστόσο από το 2014 το ΙNSΤITUTO CERVANTES διοργανώνει σε κάποιες πόλεις περισσότερες εξεταστικές, των οποίων οι ημερομηνίες ανακοινώνονται από την επίσημη σελίδα του.

ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ SIELE (πηγή: https://atenas.cervantes.es/gr/siele_spanish_certificate/info_siele_spanish.htm)

Το SIELE είναι μια καινούργια υπηρεσία αξιολόγησης και πιστοποίησης των ισπανικών που δημιούργησε το Instituto Cervantes (IC), το Πανεπιστήμιο Nacional Autónoma de México (UNAM), το Πανεπιστήμιο της Salamanca (USAL) και το Πανεπιστήμιο του Buenos Aires (UBA).

Προσφέρεται μέσω της τεχνολογικής και εμπορικής εταιρείας Telefónica Educación Digital, η επιλογή της οποίας έγινε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Το SIELE είναι ένα διαγώνισμα κτήσης της γλώσσας που πιστοποιεί τον βαθμό γνώσης της ισπανικής γλώσσας. Λειτουργεί στη βάση μιας βαθμολογικής κλίμακας που αντιστοιχεί στα επίπεδα A1, B2, B1, B2 y C1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς των Γλωσσών (MCER).

Το SIELE είναι ψηφιακό, προσαρμόσιμο, ευέλικτο, διεθνές και ποιοτικό

Ψηφιακό γιατί η διαχείριση του γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Η εγγραφή, η πραγματοποίηση των εξετάσεων, η πληροφόρηση για τα αποτελέσματα και την απόκτηση του Πιστοποιητικού Βαθμολογίας λειτουργούν μέσω του internet.
Ευέλικτο επειδή προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη. Ο υποψήφιος μπορεί είτε να επιλέξει να πιστοποιήσει την συνολική γνώση της ισπανικής γλώσσας ή των διαφόρων δεξιοτήτων στην γλώσσα (ανάγνωση, γραφή, κατανόηση, προφορικά).

Γρήγορο γιατί τα αποτελέσματα και το Πιστοποιητικό εκδίδονται σε διάστημα τριών εβδομάδων, το αργότερο, και γιατί λειτουργεί με ένα σύστημα ραντεβού στα εξεταστικά κέντρα SIELE.

Διεθνές γιατί, συντονίζεται από το Μεξικό και την Ισπανία, και εμπεριέχει τις ιδιωματικές ιδιαιτερότητες του γλωσσικού χάρτη της Ισπανικής. Κάθε δοκιμασία του ΣΙΕΛΕ συνδυάζει, υποχρεωτικά, τουλάχιστον τρεις διαφορετικές παραλλαγές των ισπανικών.

Ποιοτικό γιατί τα αξιόλογα ιδρύματα όπως το Instituto Cervantes , το Πανεπιστήμιο UNAM του Μεξικού, το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα (USAL), και το Πανεπιστήμιο του Buenos Aires (UBA) εγγυώνται ποιοτικά στάνταρ και καλές πρακτικές τόσο στην δημιουργία των εξετάσεων, όσο και στην διαχείριση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σημείωση:
Δεν είναι υποχρεωτική η επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις κατωτέρου επιπέδου για να συνεχίσει κάποιος στο επόμενο. Αντιθέτως κάποιος σπουδαστής μπορεί απευθείας να συμμετάσχει π.χ. στο επίπεδο Β2 χωρίς να έχει περάσει από την διαδικασία εξέτασής του στα επίπεδα Α1, Α2 και Β1.

 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ

ΕΠΙΠΕΔΑ:      Α1            Α2                   Β1             Β2                   Γ1               Γ2

 Στοιχειώδης    Βασική           Μέτρια         Καλή               Πολύ           Άριστη
    γνώση          γνώση           γνώση         γνώση             καλή           γνώση
                                                                                      γνώση
________________________________________________________________________
ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ   Α1             A2               Β1                    Β2              Γ1               Γ2
INSTITUTO
CERVANTES
 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ    A1           A2                B1                    Β2              Γ1               Γ2
Κ.Π.Γ
 
______________________________________________________________
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ                                    PET
ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ                    (PRELIMINARY)        (LOWER)          (ADVANCED)    (PROFICIENCY)
ΑΓΓΛΙΚΩΝ:                                                                     
 _____________________________________________________________

 

Pin It on Pinterest